Restaurang- och livsmedelsprogrammet

NYHET FÖR YRKESPROGRAMMEN för dig som började på gymnasiet tidigast hösten 2023!

  • Från skolstart HT23 ger Yrkesprogrammen grundläggande behörighet till Högskola och Universitet.
  • Yrkesprogrammens omfattning utökas från 2.500 till mellan 2.700 - 2.800 poäng (fler poäng i ämnena: svenska / svenska som andraspråk och engelska är det som utgör den ökningen).
  • Du kan välja bort grundläggande behörighet om du vill och fortfarande nå en "vanlig" yrkesexamen om 2.500 poäng.
  • Möjlighet att uppnå grundläggande behörighet inom 2.500 poäng finns fortfarande kvar, men då måste du lägga till fler poäng inom svenska / svenska som andraspråk och engelska inom de individuella valet.


Se Skolverkets film >>

Det här programmet passar dig som tycker om att laga mat och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill ha en yrkesförberedande utbildning. 

Efter utbildningen kan du arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror. 

I utbildningen ingår 15 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt arbete, där du får pröva på yrket på en eller flera arbetsplatser inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Det här lär du dig
Du lär dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar nära kunderna med hantverksmässiga metoder, både moderna och traditionella. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt om måltiden som helhet. Du lär dig om hur olika verksamhetsområden inom exempelvis restaurangbranschen kan samverka för att skapa en helhetsupplevelse. Du lär dig även om arbetsmiljö, försäljning, service, hygien och näringslära.Du lär dig dessutom hur man arbetar med ekonomi, planering och organisation samt läser kurser i entreprenörskap och företagande.

Inriktningar

Bageri och konditori
Du lär dig om det traditionella och det moderna hantverket inom bageri och konditori för både stor- och småskalig verksamhet

Kök och servering
Du lär dig om matlagning för alla typer av restaurangverksamheter, om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Service och flexibilitet
Att arbeta inom restaurang och livsmedel innebär att man ofta arbetar nära kunderna, vilket ställer höga krav på kommunikation och service. Du får därför lära dig att bemöta kunder och ge anpassad service. Du får även lära dig om exponering och skyltning av varor.

Eftersom arbetet inom branschen i regel utförs i samarbete mellan olika människor får du lära dig att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och kunna arbeta självständigt. Restaurang- och livsmedelsbranschen förändras ständigt vilket betyder att man inom yrket måste kunna vara kreativ och flexibel, något som du får möjlighet att bli bättre på under utbildningen.

Livsmedels- och restaurangbranschen blir mer och mer internationaliserad och du får på utbildningen lära dig om livsmedel och måltider i andra kulturer. Dels för att kunna ge bästa möjliga service till kunderna men också för att du ska kunna få möjligheten att arbeta utomlands. Utbildningen erbjuder därför fördjupade kurser i engelska. Hela programmet eller delar av det kan även läsas som Lärling.

Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta studera.

GY25
Var god läs en förklarande sammanfattning om Gy-25 på gymnasieguiden.se/reportage/reformen-gy25
För information om vad som gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet HT25 var god se skolverket.se/GY25-RL

OBS! Programplanen som kan ses på länken nedan gäller för elever som börjar årskurs 1 på det här programmet HT24 och kommer att gälla under ala tre åren de läser på gymnasiet.

För elever som börjar årskurs 1 på det här programmet HT25 och senare kommer en annan programplan att gälla. Denna kommer att finnas tillgänglig så fort alla detaljer är klarlagda.

Klicka här för programplan!

Skolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Skärgårdsgymnasiet Norrtälje

    På båda våra skolor i Norrtälje och Åkersberga har vi erfarna och välutbildade lärare på alla pro...

    • HV
    • RL
    • BA
    • EE
    • VF
    • NB
    • IMV
    • IMY
  • Praktiska Gymnasiet Halmstad

    Vi på Praktiska tror på idén om lärande genom att varva teori och praktik

    • HV
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • VF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMY
  • Skärgårdsgymnasiet Åkersberga

    Vi erbjuder extrahjälp till alla elever som har svårt i skolan.

    • HV
    • FS
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • BF
    • NB
    • IMV
    • IMY
  • Sundsvalls gymnasium

    Välkommen till Sundsvalls största gymnasieskola!  Vi har ca. 2000 elever som studerar i någo...

    • niu
    • NA
    • TE
    • EK
    • SA
    • ES
    • FS
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • IN
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
    • AGI
    • AGN
  • Rodengymnasiet

    Rodengymnasiet erbjuder ett brett urval av nationella program

    • NA
    • TE
    • EK
    • SA
    • FS
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
  • Dackeskolan / Mjölby Gymnasium

    På Dackeskolan är det viktigt att du som elev trivs och får den utbildning du har intresse av. Sk...

    • HV
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • IN
    • IMV
    • IMY
    • AGI
    • AGN
  • Praktiska Gymnasiet Södertälje

    Vi på Praktiska tror på idén om lärande genom att varva teori och praktik

    • HV
    • FS
    • HT
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • BF
    • VO
    • IMV
    • IMY
  • Grillska Gymnasiet Kungsholmen

    Ekonomiprogrammet med samhällsperspektiv Restaurangprogrammet - Kök/servering - Bageri/kondi...

    • EK
    • RL
    • IMV
  • Praktiska Gymnasiet Stockholm Bromma

    Välkommen till Praktiska Gymnasiet Stockholm Bromma Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt ...

    • RL
    • EE
    • IN
    • VF
    • IMV
    • IMY
  • Riksgymnasiet Örebro – För döva och hörselskadade

    Delaktighet – Gemenskap - Kompetens

    • NA
    • TE
    • EK
    • SA
    • ES
    • HV
    • FS
    • HT
    • RL
    • BA
    • EE
    • FT
    • VF
    • BF
    • VO
    • IMA
    • IMV
    • IMS
    • IMY
    • AGI
    • AGN